;

Vælg den rigtige maling

Der findes speciel maling til vægge og til lofter, så sørg for at bruge den rigtige. Har du træværk så som paneler, lister, døre og karme så sørg for at brug træmaling.

Forberedelse er nøgleordet til succes

Sørg for at bruge 75% af tiden på forarbejdet, hvilket er at få spartlet ordentligt ud, renset og rengjort overflader og dækket af med tape.

Malertape

Husk at dække af områder ordentligt af, især gulvet hvor du med fordel kan bruge afdækningspap der suger malingen til sig, modsat plastic hvor man risikerer at få det spredt ud over det hele.

Fjern møbler

Husk at fjerne alle møbler der kan være i vejen, jo mere du kan rydde rummet jo bedre.

Afdækning

Husk at dække lister og karme ordentligt af, da de kommer til at afgøre hvor præcis malerarbejdet kommer til at se ud. Fjern tapen så snart du har mulighed for det, da det ellers nemt kan ”brænde” sig fast på underlaget.

Lister og hjørner

Når du maler, så brug en pensel når du maler lister og hjørner, på den måde får du et meget mere præcist resultat.

Malerbobler

De runde bobler der kan komme når man maler, kan enten fjernes ved at skæres op på langs eller påføres tapetklister og males igen.

Maling af opholdsrum

Når du maler opholdsrum så som køkkener, entreer, børneværelser eller bryggerset er det vigtigt at vælge en maling med høj glans. Dette gør at det bliver meget lettere at rengøre væggene hvis de er blevet beskidte, man skal blot bruge en våd klud. Skal du male andre rum, så som stuen, børneværelset eller soveværelset, så kan du sagtens vælge en maling med en mindre glans. Maling er opdelt efter glanstrin, hvor 0-5 kaldes helmat, 6-10 mat, 11-29 halvmat, 30-59 halvblank og 60-100 helblank. Til stue, børneværelse og soveværelse, vil man normalt vælge en mat maling til vægge og en helmat til loftet. Køkkenet og på badeværelset vil det som oftest få en gang maling med glans halvmat.

Maling af badeværelse

I rum hvor der kan blive vådt og fugtigt, er det en stor fordel at vælge rådrumsmaling, det forhindrer mug og svamp dannelse.

Maling af kælder

Ligesom med badeværelset kan det være en fordel at vælge en vådrumsmaling, der forhindrer svamp og mug dannelse. Puds evt. væggene eller rens den gamle kalk inden du maler.

Ligesom med badeværelset kan det være en fordel at vælge en vådrumsmaling, der forhindrer svamp og mug dannelse. Puds evt. væggene eller rens den gamle kalk inden du maler.

Der er som oftest rester af maling tilbage når man er færdig med at male. Tør låget af, så tørre flager af maling ikke falder ned i spanden. Udover det kan det være en god ide at ligge et lille stykke plastisk ovenpå malingen i malingsspanden, for på den måde at undgå at der kommer en lage på malingen.

Grunder

Grunding er ofte en god og økonomisk løsning, da du bruger mindre maling og kan nøjes med at male en gang med den dyrere vægmaling, frem for to. Jo mørkere vægfarve der skal dækkes med en lysere maling, jo mere nødvendigt er det at grunde. Hvis der er blevet røget, kan det også være en god ide at grunde først. Trænger snavs, løbesod eller andet gennem væggen er det vigtigt at forbehandle væggen korrekt. Spørg din farvehandler.

Ventilation

Forsøg at ventilere så meget som muligt under arbejdet, og hold børn væk fra malingen.

God fornøjelse med arbejdet! ☺